Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen – Het boek

Op 28 oktober 2023 verschijnt het boek van de Volkskrant-serie “Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen”, tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. Alle 50 vensters uit de serie, met prachtige beelden zijn gebundeld in een indrukwekkend koffietafelboek. Het boek is hier te bestellen.

Boekomslag 'Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen'

In de media

Volkskrant-journalist en initiatiefnemer Tjerk Gualthérie van Weezel vertelt bij NPO Klassiek over de totstandkoming van de serie en het boek.

Sheila Sitalsing bij de Nieuws B.V.

Wat vertellen aandelen, schedelmeetapparatuur en de bamischijf over onze koloniale geschiedenis? Columnist, Volkskrant-journalist en mede-samensteller van de serie en het boek Sheila Sitalsing vertelt erover in De Nieuws B.V.

Over de serie

Lang is over ons koloniale verleden eenzijdig verteld. De laatste jaren hebben activisten, wetenschappers, musea en journalisten steeds vaker de schijnwerper gezet op verhalen en mensen die onderbelicht bleven.

Op de ingewikkelde vraag hoe het onrecht kan worden rechtgezet is ‘het vertellen van de verhalen’ altijd een deel van het antwoord. Nieuwsgierig naar die verhalen nodigde de Volkskrant elf experts uit om een lijst samen te stellen van vijftig voorwerpen die een verrassende blik werpen op onze koloniale geschiedenis. Deze vijftig verhalen worden geschreven door verschillende auteurs – van jonge historici tot bekende schrijvers en verscheen een jaar lang wekelijks in de krant en online. De serie Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen is hier terug te vinden.

Op 3 mei 2023 verscheen venster 43 in de serie van de hand van Eric en Maurice Seleky over het fenomeen van staatloosheid onder Molukkers. Lees het artikel hier.

Voor meer informatie wat Eric voor het project heeft gedaan, klik hier.