de Volkskrant

Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen

Lang is over het koloniale verleden eenzijdig verteld, maar de laatste jaren hebben activisten, wetenschappers, musea en journalisten steeds vaker de schijnwerper gezet op verhalen en mensen die onderbelicht bleven.

Op de ingewikkelde vraag hoe het onrecht kan worden rechtgezet is ‘het vertellen van de verhalen’ altijd een deel van het antwoord. Nieuwsgierig naar die verhalen nodigde de Volkskrant elf experts uit om een lijst samen te stellen van vijftig voorwerpen die een verrassende blik werpen op onze koloniale geschiedenis. Deze vijftig verhalen worden geschreven door verschillende auteurs – van jonge historici tot bekende schrijvers en verschijnt een jaar lang wekelijks in de krant en online.

De serie Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen is hier terug te vinden.

Eric was verantwoordelijk voor het faciliteren van de expertsessies, verslaglegging en communicatie met de commissie en is onderdeel van het redactieteam. Op 3 mei 2023 verscheen venster 43 in de serie van de hand van Eric en Maurice Seleky over het fenomeen van staatloosheid onder Molukkers. Lees het artikel hier.

Boekomslag 'Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen' Boekomslag 'Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen'

Update: op 28 oktober 2023 wordt het boek van de serie gepresenteerd, tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Het boek is hier te bestellen.

Het Nederland van nu is gevormd door ons koloniale verleden: van alledaagse dingen als de koffie die we drinken en de suiker die we erin doen tot de eigen familiegeschiedenis of die van de mensen om ons heen. De koloniale geschiedenis werkt ook door in actuele thema’s als economische ongelijkheid, institutioneel racisme, burgerschap, identiteit, kansengelijkheid en de klimaatcrisis.

Facts & figures